Защо много ветеринарни лекари се противопоставят на суровоядството…ще трябва да се досетите сами, след като прочетете тази статия. Но първо, бихте ли изяли шепа гранули? Ние не. Разбира се, храносмилателната система на кучето се различава от нашата, но не по начина, по който си го представяме.

 Какво трябва да знаем за анатомията и природата на кучето:

 • Предшественикът на кучето е вълкът.
  Вълъкът се храни с това, което природата му предлага. Подходяща ли е подобна „диета“ и за домашното куче? Ще разберем по-надолу.
 • Целият храносмилателен процес протича в Стомашно-чревния тракт на кучето, а защитата от бактерии и микроби започва още в устната кухина.
  Храносминателната им система е създадена така, че да могат да откъсват парчета сурово месо, да сдъвкват суровите кости и да поглъщат цели, големи парчета месо. Стомашните им сокове са толкова силни, че могат да изгорят ръцете ви. И служат за борба с опасните бактерии, които може да има в месото.
  Източник: barf.bg
 • Също така, Кучетата разполагат със съвсем ограничени, а Котките с никакви инструменти за правилното преработване и смилане на растителната материя, с каквито разполагат хората. Те не са еволюирали в насоката да храносмилат и усвояват храни като царевица, пшеница, ориз или картофи (a това са продукти, които повечето производители на храна за домашни любимци използват като основни съставки в своите формули).
  Източник: barf.bg

Какво е B.A.R.F и от къде се появи тази ”нова мода”?

През 1993 г. австралийски ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР Иън Билингхърст предлага на хората да хранят домашните кучета така както се хранят предците им – вълците. Той нарича тази диета БАРФ (BARF – Biologically Appropriate Raw Food) – кокали, сурово месо и зеленчуци. Тъй като забелязва връзката между конвенционалната кучешка храна на зърнена основа и някои от най-честите заболявания при възрастните му пациенти.

Предимства на B.A.R.F. храненето – източник barf.bg

 • Силна имунна система – този хранителен режим подобрява функцията на имунната система, тъй като при него се запазват всички полезни вещества в храната – липсата на термична обработка оставя непокътнати всички протеини, минерали, витамини и мастни киселини и така кучето ви получава максимума от храната
 • Здрава и блестяща козинатук отново вина имат всички витамини и минерали в този тип храна и първо ще забележите ефекта върху козината на вашето куче, която ще спре да пада в големи количества и няма да мирише неприятно.
 • Край на лошия дъх и жълтите зъби – често срещано явление при кучетата, което отшумява за 3-4 месеца след преминаване към суровоядство. Знаете колко силна миризма имат изкуствените храни за кучета и котки. От там идва и този толкова лош дъх при повечето животни. При този режим на хранене зъбите се почистват далеч по-добре.
 • Здрави кости и стави – този вид хранене, благодарение на полезните си вещества, облекчава работата на ставите, предпазва от артрит или поне забавя появата на различни болести на опорно-двигателната система
 • Минимално време за храносмилане – за пълното усвояване на суровата храна са нужни около 3 часа, докато при преработената това се случва по-бавно. Освен това, тук няма опасност от усукване на стомаха, преплитане на червата и други проблеми, които предизвиква сухата храна, която освен всичко друго и много издува и разширява корема на домашните любимци
 • Максимална степен на усвояване плюс минимално количество изпражнения- тази храна е наистина почти напълно усвояема, като количеството на изпражненията е не повече от 5-10 % . Освен това те са по-твърди и сухи и без силен мирис. Работата на бъбреците също се улеснява при липсата на консерванти и още куп изкуствени вещества, затова и урината става по-бистра, в по-малко количество и без мирис
 • Липса на затлъстяване – проблем, характерен за не малка част от животните, хранещи се с изкуствени храни, особено, когато и не се движат достатъчно. При A.R.F. хрненето, метаболизмът се ускорява и така при комбинирането на сурова храна и редовна физическа активност, животните могат да се избавят от ненужните мазнини, които знаем, че им причиняват куп здравословни проблеми

Какви проблеми бихте елиминирали, преминавайки на сурово хранене?източник barf.bg

 • Лошо състояние на козината – козината представлява около 90% протеин. Здравата козина е лъскава, а ако тази на вашия домашен любимец не е такава, значи има дефицити и суровоядството бързо ще ги навакса.
 • Заболявания на зъбите и венците – пародонталната болест е най-често срещаното клинично състояние при възрастните кучета и котки. Тя започва, когато бактериите в устата образуват плака по повърхността на зъбите, което е пряк резултат от съставките на комерсиалната гранулирана храна.
 • Кандидоза – микотичната инфекция е сигурен признак, че имунната система не работи правилно, а чревната флора е небалансирана. Храните, богати на нишестета, зърнени култури и въглехидрати, подхранват Кандидата (гъбичките), което в крайна сметка води до влошаване на флората и задълбочаване на дисбаланса в червата.
 • Храносмилателни усложнения – Комерсиалната гранулирана храна съдържа обработени нискокачествени протеини, въглехидрати, зърнени култури, нишестета, добавки и консерванти, които имат пряк ефект върху здравето на стомашно чревния тракт. 70-80% от имунната система функционира в червата и поддържането на здрави черва означава по-малко здравословни проблеми.
 • Чернодробни усложнения – Чернодробните проблеми могат да се проявят по различни начини; черният дроб е един от органите, който има способността да се самолекува, ако диагнозата не е остра или хронична. За проблеми с черния дроб има много причини – генетични особености, паразити, травми, прекомерни дози на имунизации/лекарства, натравяне. След като чернодробните усложнения бъдат диагностицирани, заболяването се контролира чрез промени в хранителния режим.
 • Рак – над 50% от домашните любимци на възраст над 10 години в даден момент биват диагностицирани с рак. Въпреки че хранителният режим не е основен фактор кучето или котката да се разболее от рак, той играе съществена роля за това, особено след като ракът бъде официално диагностициран. Комерсиалните гранулирани храни имат високо съдържание на въглехидрати и захари, което директно стимулира рака, давайки му възможност да се разраства и разпространява.

НАЙ-СКАНДАЛНИТЕ ТАБУТА ЗА BARF – развенчани:

 • Един от най-трудно развенчаваните митове е този, че домашни животни, които се хранят със сурово месо, озверяват, стават по-кръвожадни, а това не е добре за един любимец, с който съжителстваме. Ако кажем, че кучето е вълк, а котката тигър, изобщо няма да сгрешим, затова това „озверяване“, за което говорим е в природата на животното и то не се проявява заради вида на храната.
 • Вторият най-срещан мит относно BARF е, че тя причинява болести при животните. Тук ще дадем следното обяснение – в стомаха на месоядните се съдържа един ензим, наречен хидрохлорна киселина, който всъщност ги предпазва от патогени. Казано на по-прост език- стомахът им е с висока киселинност ( pH1), а храната се смила сравнително бързо т.е. киселинността убива бактериите и те биват отделяни много бързо – в рамките на 4 до 6 часа максимум.
 • Другото притеснение на хората е, че суровото месо се разваля сравнително бързо и дори имат съмнения, че могат и да го купят развалено. Това изобщо не е така поради два основни факта: в рамките на 3 до 4 дни след размразяване без проблем може да използвате храната, съхранявайки я в хладилник. Това обаче е твърде възможно да не ви се наложи заради разфасовките – грамажът им в повечето случаи е съобразен с необходимото дневно количество за отделните породи; вторият факт е съхранението на BARF продуктите по принцип – няма как да получите некачествен продукт, тъй като съхранението се осъществява при -18 градуса, а при тази температура издръжливостта е до една година.
 • Хората смятат, че няма нищо лошо в това да хранят и домашните си любимци със сготвено месо. На първо време вероятно трябва да прочетем повече за суровоядството при хората и тогава да отчетем и ползите при животните, които общо-взето са същите, просто ние не можем да ядем сурово месо поради други особености на храносмилателния ни тракт. Но едно е важно да запомним – сготвеното месо никога няма да има ползите на суровото, дори и да е минало през по-лека термична обработка. Готвенето видоизменя храната – то унищожава почти изцяло всички витамини, протеини, минерали и мазнини, необходими на домашните ни любимци, че и на нас.

Готови ли сте да започнете хранене на кучето си с BARF?

Важно е да започнете прехода с BARF меню, което съдържа само един източник на протеин – например, пилешко или пуешко, тъй като то е по-лесно за усвояване. След седмица може да добавите втори протеин – заешко или пилешко. Още преди края на първия месец, ще усетите видими разлики в домашния ви любимец, но за да това се случи, спазвайте следните съвети:

 1. Не насилвайте кучето си да премине бързо към суровото храненe. Рязката смяна от гранули към този вид храна може да причини диария или повръщане. Организмът има нужда от време за адаптация.
 2. Добавяйте месести кокали към BARF диетата. Благодарение на тях кучето почиства зъбите си и не натрупва зъбен камък. Разкъсването на мускулните влакна и трошенето на костите е с действие на четка за зъби.
 3. Никога не давайте замръзнала храна на кучето- това може да доведе до проблеми с панкреаса. Mенюто трябва да е със стайна температура.
 4. Никога не размразявайте в микровълнова. Размразяването трябва да се случва на стайна температура или ако бързате, поставете храната в купа с топла вода.
 5. Наблюдавайте изпражненията. По време на прехода е нормално те да са меки. До няколко дена трябва да се върнат в нормалната си форма. Когато постепенно преминете напълно към сурово хранене, изпражненията ще са около два пъти по-малки сравнение с преди. Това не бива да ви притеснява. Ако обаче са твърде сухи и се ронят като тебешир, това е знак, че давате повече от необходимото количество кости в барф диетата и трябва да ги намалите.

 Научете още много за BARF и поръчайте първото си меню на www.barf.bg